TEA SAJÁT KERTBŐL

 
1A teázás több ezer éves hagyomány, világszerte mindenfelé elterjedt. A teacserje leveleiből különféle eljárásokkal (fermentálás, szárítás) előállított tea mellett azonban sok más, akár hazánkban, kertjeinkben tartható növényekből is készülhet tea. Itt nem elsősorban a gyógyhatás miatt fogyasztott italokra gondolunk, hanem azokra, melyek gyógyhatásuk mellett igen ízletesek is, tehát élvezeti italként is fogyaszthatók. Adjunk helyet ezeknek kertünkben.

DÍSZÍTŐ ZÖLDSÉGEK

diszzoldsegek0
Méteres hüvelyű bab, kétméteres kolbásztök, sárga húsú paradicsom, szivacstök, elevenszülő hagyma, kétméteres spenótfa - és még sorolhatnánk a különleges zöldségnövényeket. Ezek nagyüzemi termesztésre sohasem kerültek, de házikerti nevelésre, és arra, hogy étrendünket változatosabbá tegyük, kiválóak. A különleges díszzöldségek nem csak a kertben díszítenek, hanem tálaláskor is sokféleképpen felhasználhatók.

Kik vagyunk és mit csinálunk?

rolunkA novenybarat.hu portál működtetője a Kauten Mihály Etnobotanikai, és Népigyógyászati  Alapítvány (közhasznú szervezet), melynek fő célja néprajzi adatok gyűjtése a világ különböző tájain élő, és ezelőtt élt népcsoportoknak a különleges-, és gyógyászati célú növényi eredetű anyagok felhasználásával kapcsolatban.

Olyan gyógy-receptek, növényi alapú különleges ételek, italok, kozmetikumok, tartósítási technikák ma már a feledés homályába vesző ismereteit kutatjuk, gyűjtjük össze és tesszük közkinccsé, mely a ma embere számára is érdekes, és hasznos lehet. Eddigi munkánk gyümölcse alapítványunk lapjában a Herbáció népigyógyászati receptmagazinban olvasható, mely immár tizenkettedik éve kapható országszerte az újságárusoknál. Alapítványunk növényekből elkészíthető különleges és népi-gyógyászati recepteket gyűjt a világ minden tájáról. Mai világunkban, ahol élelmiszereinket is iparszerűn állítják elő egyre fontosabb, hogy ezek a napjainkban már néprajzi-relikvia számba menő különleges recepteket megőrizzük az utókornak.

Névadónk Kauten Mihály (1837-1902) lelkész volt, aki a tuberkulózist tapasztalati úton előállított fenyőkivonatával gyógyította már akkor, amikor e betegségnek az okát még nem ismerték.
Ismeretterjesztő tevékenységünknek egyik fő célja bemutatni: hazánkban is rengeteg vadon élő növény, és kerti gyomként számon tartott növény van, amelyek ehetők. Ezeket azonban nagyon kevesen fogyasztják, az ismeretek hiányából adódóan - ami miatt jelentős erőforrásokat és nemzetgazdasági értéket pazarolunk el!

A vadnövények fogyasztása előnyös a szerény anyagi körülmények között élőknek, hiszen ingyen juthat így vadzöldség-gyümölcs a konyhára, ezen alapanyagok beszerzése nem terheli a családi költségvetést. Aki megteheti, hogy minden zöldséget-gyümölcsöt megvásároljon annak is előnyös a vadnövények fogyasztása – mert így ingyen „bio” minőségű konyhai alapanyaghoz jut. Célunk, hogy sokan kipróbálják a vad zöldségekből, gyümölcsökből készült ételeket, italokat. Szeretnénk, ha életmódváltást eredményezne programunk, közeledést a természethez és a programra egy közösségi hálózat szerveződne, akik környezetükben terjesztenék ezeket az ismereteket.

Támogassa alapítványunk munkáját azzal, hogy lapunknak a Herbáció magazinnak olvasója, vagy előfizetője lesz. További információ magazinunkról a www.herbacio.hu oldalon.
Alapítványunk a herbacio.hu honlap mellett hozta létre a novenybarat.hu oldalt annak érdekében, hogy ez egy gyűjtőportálja legyen a magyar „növényes” életnek…