Kik vagyunk és mit csinálunk?

rolunkA novenybarat.hu portál működtetője a Kauten Mihály Etnobotanikai, és Népigyógyászati  Alapítvány (közhasznú szervezet), melynek fő célja néprajzi adatok gyűjtése a világ különböző tájain élő, és ezelőtt élt népcsoportoknak a különleges-, és gyógyászati célú növényi eredetű anyagok felhasználásával kapcsolatban.

Olyan gyógy-receptek, növényi alapú különleges ételek, italok, kozmetikumok, tartósítási technikák ma már a feledés homályába vesző ismereteit kutatjuk, gyűjtjük össze és tesszük közkinccsé, mely a ma embere számára is érdekes, és hasznos lehet. Eddigi munkánk gyümölcse alapítványunk lapjában a Herbáció népigyógyászati receptmagazinban olvasható, mely immár tizenkettedik éve kapható országszerte az újságárusoknál. Alapítványunk növényekből elkészíthető különleges és népi-gyógyászati recepteket gyűjt a világ minden tájáról. Mai világunkban, ahol élelmiszereinket is iparszerűn állítják elő egyre fontosabb, hogy ezek a napjainkban már néprajzi-relikvia számba menő különleges recepteket megőrizzük az utókornak.

Névadónk Kauten Mihály (1837-1902) lelkész volt, aki a tuberkulózist tapasztalati úton előállított fenyőkivonatával gyógyította már akkor, amikor e betegségnek az okát még nem ismerték.
Ismeretterjesztő tevékenységünknek egyik fő célja bemutatni: hazánkban is rengeteg vadon élő növény, és kerti gyomként számon tartott növény van, amelyek ehetők. Ezeket azonban nagyon kevesen fogyasztják, az ismeretek hiányából adódóan - ami miatt jelentős erőforrásokat és nemzetgazdasági értéket pazarolunk el!

A vadnövények fogyasztása előnyös a szerény anyagi körülmények között élőknek, hiszen ingyen juthat így vadzöldség-gyümölcs a konyhára, ezen alapanyagok beszerzése nem terheli a családi költségvetést. Aki megteheti, hogy minden zöldséget-gyümölcsöt megvásároljon annak is előnyös a vadnövények fogyasztása – mert így ingyen „bio” minőségű konyhai alapanyaghoz jut. Célunk, hogy sokan kipróbálják a vad zöldségekből, gyümölcsökből készült ételeket, italokat. Szeretnénk, ha életmódváltást eredményezne programunk, közeledést a természethez és a programra egy közösségi hálózat szerveződne, akik környezetükben terjesztenék ezeket az ismereteket.

Támogassa alapítványunk munkáját azzal, hogy lapunknak a Herbáció magazinnak olvasója, vagy előfizetője lesz. További információ magazinunkról a www.herbacio.hu oldalon.
Alapítványunk a herbacio.hu honlap mellett hozta létre a novenybarat.hu oldalt annak érdekében, hogy ez egy gyűjtőportálja legyen a magyar „növényes” életnek…